Top 3 greșeli de exprimare

Indiferent că ne referim la exprimarea verbală sau la varianta scrisă, greșelile ne pândesc la tot pasul. Uneori apar din neatenție, alteori din grabă sau oboseală, ori poate chiar pe fondul uitării regulilor pe care le-am studiat la școală.

 

Dincolo de cauza apariției lor, importantă este remedierea, astfel încât să evităm situațiile neplăcute sau momentele de confuzie.

 

Iată 3 dintre cele mai frecvente greșeli pe care le-am întâlnit în ultima perioadă:

 

• Face sens versus Are sens

 “Face sens” reprezintă preluarea greșită în limba română a expresiei “make sens”. Însă, în ciuda tentației pe care aceasta o reprezintă, rețineți că varianta corectă este “are sens”.

 

• Virgula pentru a evita o cacofonie (marcată ori în scris, ori verbal)

În ciuda “reputației” de care se bucură, virgula nu ne ajută, în realitate, să evităm o cacofonie. Aș spune că mai degrabă o scoate în evidență. Dacă vă găsiți în situația unei exprimări cacofonice, aveți doar două variante: fie să lăsați exprimarea să curgă natural, asumându-vă situația, fie să găsiți o reformulare echivalentă pentru ceea ce doreați să exprimați inițial.

 

• Datorită/din cauza

Cele două formulări sunt confundate tot mai des, cu toate că ele exprimă perspective opuse.

Prepoziția “datorită” se folosește atunci când facem referire la un context favorabil și poate fi înlocuită cu “mulțumită”. Pe de altă parte, “din cauza” se folosește atunci când facem referire la un context nefavorabil, față de care nu ne putem exprima mulțumirea sau încântarea.

 

 

Regula de aur la finalul acestui articol? Dacă ceva vi se pare neclar, alegeți să cercetați, să verificați, să întrebați, înainte să utilizați exprimări care se pot dovedi eronate. Învățarea este un proces continuu, benefic pentru toți participanții la discuție!

 

 

 

2019  Aesthetic Style Communication