Prezentare cu suport vizual sau fără? Aceasta e întrebarea!

“De ce să folosesc suport vizual în discursul meu? Mie nu îmi place. E demodat.”

 

Recunoști acest enunț? Poate nu îți aparține ție, dar sigur l-ai auzit măcar de câteva ori până acum…

 

Suportul pentru prezentări, de tip PowerPoint, a fost conceput ca un punct de sprijin în derularea discursului. Ulterior, tot mai multe persoane s-au concentrat excesiv pe acest suport, ajungând să includă în slide-uri mare parte din informația prezentată, precum și grafice complexe, greu descifrabile de la distanță, de către cei din public.

 

Să fie oare o soluție renunțarea la suportul vizual și revenirea la foile cu notițe, de dinainte de existența tehnologiei? Din punctul meu de vedere, dacă ne referim la o prezentare business, cu o durată mai mare de 15-20 de minute, un suport de tip ppt este esențial. Și poate face diferența între un public conectat la discursul tău și un public “absent”, care și-a pierdut punctul de concentrare.

 

Explicația este dată de faptul că fiecare dintre noi se încadrează preponderent într-un alt tipar de asimilare a informației: vizual, auditiv sau kinestezic. Pentru unii dintre noi e mai ușor să urmărească un discurs de lungă durată dacă acesta vine și cu o serie de imagini “la pachet”, în timp ce alții se mulțumesc doar cu ascultarea ori au nevoie să trăiască o anumită experiență în raport cu subiectul prezentat.

 

Care ar fi soluția? Cu siguranță nu există o rețetă miraculoasă :) Însă, în funcție de tipul evenimentului, de durata prezentării și de specificul publicului, eu te încurajez să apelezi și la un suport vizual. Notează în slide-uri strict ideile, cuvintele sau cifrele esențiale și adaugă poze sau video-uri relevante pentru acestea, păstrând un conținut cât mai curat. Astfel crești șansele ca participanții din sală să își direcționeze cât mai mult atenția spre conținutul pregătit de tine.

 

Un alt avantaj al folosirii unui astfel de suport este și faptul că privirea publicului nu se mai concentrează doar asupra ta, iar tu vei fi mult mai relaxat/ă în prezentare.

 

 

 

 

2019  Aesthetic Style Communication