De vorbă cu...Roxana Domnica
Însărcinată (foarte însărcinată :) ) și plină de energie, îmbrăcată cu o rochie superbă și gestionând un eveniment de business networking cu zeci de participanți, așa mi-o amintesc pe Roxana Domnica, în urma primei noastre interacțiuni. Proaspăt intrată în lumea antreprenoriatului, m-am regasit, întâmplător sau nu, în rândurile invitaților săi din acea seara.
Ulterior, drumurile noastre au continuat să se interesecteze, cu diferite ocazii. Însă impresia mea despre Roxana a rămas aceeași: un om super energic, plin de creativitate și dorință de a contribui cu adevărat la construirea unei comunități solide de antreprenori, fie ei aflați la început de drum sau ceva mai experimentați.
Dacă energia Roxanei reușește să „rupă” barierele online și să ajungă la voi prin intermediul acestui interviu, rămâne să descoperiți parcurgând rândurile ce urmează.
Constructor. De poduri. Între oameni :)
Veselă. Jucam pe scene, cântam, dansam. Încă o fac. Am o poză de la ultimă conferință anuală organizată și pare că dansez pe scenă, atât de bine mă simt acolo. Dansez cu cafeaua în mână în birou, cantam în metrou pe vremuri. Nu mi-am pierdut entuziasmul din copilărie niciodată. Sper să nu se întâmple vreodată. Mă definește.
O întrebare bună.
Bunica mea. A fost cea care m-a învâțat să scriu, să citesc, să fac ciorbă și mămăligă. Era dură, nu mi-o amintesc foarte bine, dar m-a învâțat să citesc literatură rusă în copilărie. Cred că de atunci am pasiunea pentru literatură, pe care am avut-o și în școală și o am și acum. În 2019 am citit mai mult online, vreau să îndrept asta și să revin la mirosul cărților pe care îl ador.
Am avut o șefă care mi-a spus, acum mulți ani, să nu dau tot ce am mai bun carierei. Să fac un copil, să am un soț, să mă bucur de rezultatele muncii pe parcursul drumului și să nu aștept să ajung la destinație pentru satisfacții. Așa am facut. Și am un motto personal care mă ajută să fiu un om fericit. Fă rai din ce ai!
Michelle Obama :) De curând i-am citit cartea și am avut o revelație, cred că am și scris pe blog despre asta – când conștientizezi că meriți să fii unde ești, vezi lucrurile cu alți ochi.
Fiecare om pe care l-am întâlnit a fost o lecție, indiferent dacă bună sau rea. Acum mulți ani am realizat că e mai bine să înveți din greșelile altora, decât să aștepți să le faci tu pe toate. Așa că în fiecare zi îmi notez câte o concluzie învățată din interacțiunile cu oamenii – mă și ajută faptul că dezvolt o comunitate de business networking în care interactionez cu peste 600 de oameni anual.
Vreau să scriu o carte pe baza a tot ce învăț din interacțiunea umană. Cred ca a ști să gestionezi relațiile umane este o artă, iar networkingul, arta pierdută a conexiunii umane. Iată de ce îmi place atât de tare.
Nu am ales nici una din cele 2 pasuni ale mele – marketingul și networkingul – ele m-au ales pe mine. Am fost director de marketing în 2 din cele mai mari companii de software din Grecia și am acumulat experiență în campanii și evenimente, prin parteneriatele cu Oracle, Microsoft și partenerii externi cu care am colaborat în toți acesși ani.
Ulterior am înființat smaRketing (marketing with a smile) și am preluat partea de marketing online pentru companii mici și medii, pe care le ajut să aibă o voce.
Construiesc comunități online și offline cu acelasi crez că relațiile construiesc business-uri.
Nu e ușor pentru că oamenii nu mai știu să comunice offline. Din păcate, nu știm să facem networking, nu știm să fim curioși să aflăm mai multe despre un om întâlnit și nu știm să păstrăm relațiile. Online e ușor, dar câte zile de nastere știm fără să ne anunțe Facebook? Cât de bine cunoști omul cu care îți petreci timp fără să te uiți pe Instagram să vezi ce postează?
Cea mai mare provocare a unei zile de muncă este să rămân focusată, iar de curând mi-am dat seama că a fi multitasking nu este o calitate, așa cum credeam. Voi încerca să fac mai puțin, mai bine. #LESSisMORE
Primesc des întrebarea asta. Nu obosesc niciodată. Nu m-am plâns niciodată că e luni, că lucram în ajun de Crăciun sau că ziua e prea lungă. Răspunsul e simplu: e ceea ce mi-am dorit acum mulți ani. Nu pot să mă plang că mi-am îndeplinit visele, aș fi ipocrită. Plus că îmi iau energie din fiecare lucru pe care-l fac. Evident, am zile cand rămân fără baterie – atunci ma deconectez și mă joc cu fetița mea, merg la coafor sau ies la cumpărături. Shopping is the best therapy, nu-i așa?! :)
O singură dată am facut asta și am regretat. Deși mă descurc și pot vorbi liber fără să am emoții, mă simt mai bine când am o structură a speech-ului, când îmi cunosc audiența, când știu ce vor să audă și, mai ales, când văd la final că am adus un strop de plus valoare. Nu-mi plac discursurile de carton. Vreau să învâț ceva de la fiecare speaker pe care îl ascult și am aceeași pretenție de la mine. Caut să spun mereu ceva nou, să povestesc o experiență nouă sau o lecție care merită dată mai departe.
Cred ca vei fi superficial. Am auzit de curând o teorie conform căreia să fii superficial e cel mai rău – poți fi prost și e ok, e doar o etapă. Sau poți fi deștept, e o consecință. Dar nu alege să fii superficial. Plus că mi se pare lipsă de respect pentru cei care te-au invitat acolo și cei din sală. Iar ei sunt cei care te fac cine ești sau te doboară de acolo de unde ești. De ce ai vrea să tratezi asta superficial?!
Acum mulți ani am auzit la un speaker că spontaneitatea trebuie lucrată. De atunci tot încerc să îmi cunosc bine publicul la evenimentele la care urc pe scenă, pentru a putea jongla cu cuvintele și cu ideile pe care vreau să le transmit. Dar mai ales cu emoțiile. Oamenii nu îți rețin cuvintele, îți retin atitudinea.
Nu am avut un om care să mă ajute, dar mă ajut de povesti în general. De poveștile altora, de ce citesc online, de lucruri cu care rezonez. Încerc să am prezentări ancorate în real, nu în teorii. Și cred mult că oamenii vor ține minte lucruri cu care rezonează, nu teorii extraordinar de bine formulate.
Pentru că este început de an, vă las cu un gând pe care îl spun de obicei la finalul evenimentelor pe care le organizez pentru comunitatea MORE Networking:
Dacă vrei să fii prosper 1 an, cultivă grâu.
Dacă vrei să fii prosper 10 ani, plantează copaci.
Dacă vrei să fii prosper 100 de ani, cultivă relații.
Citeste si alte Articole