Ce trebuie să conțină o prezentare PowerPoint?
Urmează să susții o prezentare și te întrebi ce ar trebui să incluzi în suportul vizual, astfel încât să nu îi “pierzi” pe cei din public?
Dincolo de talentul oratoric și dincolo de pregătirea temeinică a subiectului abordat, iată 5 idei de bază pentru o prezentare reușită:
1. Notează în slide-uri doar cuvintele-cheie sau ideile principale. Informația suplimentară o vei prezenta verbal, altfel riști ca oamenii să fie concentrați la a citi textul, în loc să urmărească discursul tău.
2. Adaugă imagini relevante pentru informația prezentată. Acestea sunt mai ușor de reținut de către public și te ajută să elimini tentația de a umple slide-urile cu text. Totuși, ai grijă ca imaginile să nu fie reprezentate de grafice complexe, cu multe numere, greu descifrabile de la distanță.
3. Folosește 1-2 fonturi pe parcursul întregii prezentări. Poate sunt simpatice prezentările care conțin în fiecare slide alt font sau chiar 2 fonturi în același slide, dar dacă nu îți dorești ca prezentarea ta să fie “simpatică” în acest fel, e mai bine să eviți această abordare.
4. Alege o dimensiune suficient de mare pentru font, adaptată la mărimea sălii, astfel încât textul notat să poata fi citit și de persoana care ocupă locul cel mai îndepărtat.
5. Gestionează cu atenție folosirea video-urilor în prezentări. Testează înainte funcționarea lor, direct de pe laptopul folosit pentru prestația finala, și depășește cu seninătate momentul în care ar putea să se blocheze. În loc să te panichezi și să te lamentezi, alege să le povestești celor prezenți ce anume conținea acel video și continuă prezentarea cu umor și profesionalism.
Pe cât de simple și de evidente par la prima vedere aceste reguli, pe atât de mare este tentația de a le încălca la momentul respectiv.
Din dorința de a prezenta cât mai multe idei publicului sau de teama de a nu uita să punctăm ceva, cădem în capcana slide-urilor tip document, încărcate cu informații care distrag atenția celor prezenți.
Iar dacă te gândești că e suficient să fii simpatic sau bine pregătit când ești pe scenă și că o prezentare de tip PowerPoint nu te ajută prea mult, ai grijă ca măcar să nu te încurce…
Ușor de zis, greu de făcut? Dacă ai nevoie de ajutor sau de feedback relevant, înaintea expunerii în fața publicului, te vom ajuta cu mare drag!
Citeste si alte Articole